Заушка (свинка, епидемичен паротит) - Zdrave I Krasota
ГлавнаРегистрацияВход Elit5
Lovenet
Понеделник, 26.06.2017, 14:08
  Заушка (свинка, епидемичен паротит) - Zdrave I Krasota Добре дошли Гост | RSS

[ Ново съобщение · Членове · Правила на форума · Търси · RSS ]
Страница 1 от 11
Zdrave I Krasota » Test category » Bilki народна медицина » Заушка (свинка, епидемичен паротит)
Заушка (свинка, епидемичен паротит)
melisaДата: Събота, 23.04.2011, 18:55 | Съобщение # 1
Подполковник
Група: Администратори
Съобщения: 139
Награди: 0
Репутация: 0
Статус: Offline

Заушката е остра инфекциозна болест, която засяга околоушните жлези и по-рядко подчелюстните и другите жлези. Тя е болест на децата във възрастта между 6 и 15 години. Нерядко се среща и у въз­растни. Дете кърмаче може да заболее от заушка само като най-рядко изключение.

Причини. Причинителят на заушката е вирус. Самото пренасяне на болестта става по въздушно-капков път чрез пръски, които излизат от болните, и по-рядко чрез допиране до предметите, които са били до болния (дрехи, ризи, завивки и пр.).

Признаци. От навлизането на заразата до появата на първите приз­наци минават около 12-21 дни.

Болестта започва със слабо неразположение, обща отпадналост, треска, липса на апетит, повдигане, повръщане, главоболие и болки в ушите и гърлото. Пред едно от ушите се явяват болки, които се раз­простират към ухото и се усилват при дъвкане или натиск. След поя­вата на болките пред ухото на заболялата страна се явява подутина. Кожата в засегнатото място е гладка, обтегната, бледа. Подутината се увеличава постепенно и понякога достига големи размери – може да достигне чак до клепките, надолу до ключицата, а отпред до бра­дата. Подутостта пред едното ухо често преминава и пред другото, обаче не са редки случаите, когато заушката започва едновременно от двете страни. В същото време слизестата ципа на устата и глътката е зачервена, подута, устата е суха. Отделянето на слюнката е намале­но. Температурата достига до 38-38,5°С, даже до 39°С, трае от 1 до 3 дни и спада. При спадането на температурата болното се изпотява. Боледуването от заушка трае около 14 дни; в леки случаи тя може да премине и за 3-4 дни.

Усложнения. При момчетата най-често се среща възпаление на яй­цето (орхит). То започва с болки и подуване на засегнатото яйце, кожа­та отгоре се зачервява, става обтегната и болезнена. Температурата се покачва наново и достига до 39°С, придружена е с главоболие, липса на апетит. Ако се засегнат и двете яйца, често последва безплодие. По­някога настъпват смущения в нервната система. Болният е неспокоен, има силно главоболие, повръща, съзнанието се замъглява.

Може да се засегнат освен това задстомашната жлеза, щитовидна­та жлеза, бъбреците, сърцето, ставите и други.

Предсказание. Ако не настъпят усложнения, болестта протича леко.

Предпазване. Състои се в изолиране на болните, обеззаразяване на вещите и приборите, с които си служат.

Лечение. Провежда се от лекар. Народното лечение е общо за за­силване на организма. Болният трябва да се изолира в отделна стая. Обикновено се поставя на легло, особено когато има температура. Храната трябва да бъде течна и кашава, за да не утежнява дъвкането. На подутата жлеза се поставят топли или съгряващи компреси.

Вътрешно. Добре е устата да се плакне с хладьк чай от лайкуч­ка.

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене, ако болното дете
има висока температура, да му се дава да пие по 1 прах от 1/2 г (за
юноши и възрастни 1 г) от следната аптекарска смес: индийско орехче,
нишадър и винена киселина (лимонтозу), стрити на прах, по равни
части. За по-лесно вземане на малките деца да се дава в разтвор, под-
сладен с мед, а на юношите и възрастните в капсули (от аптеката).

II. Заедно с праха да изпие 1 чашка от 30-75 г (според възрастта)
отварка от пресечка (бенедиктински трън) – листа и цъфтящи клонки
100 г. От него се вземат 2 пълни супени лъжици и се варят 15 минути
в 1 л вода; като изстине, се прецежда. Или 1 чашка от 30-75 г отварка
от млада праскова – 1 супена лъжица от кората, 10-12 листа от нея и
1 чаена лъжичка ядки от праскови, по 1 супена лъжица бял равнец,
подбел и червен кантарион се варят заедно в 1 л вода, докато отварка-
та остане наполовина и веднага се прибавят 25 цели шипки; оставя
се да клокне и като изстине, се прецежда.

Ако болното дете няма температура, да изпие 1 чашка от 30-75 г (според възрастта) отварка от агримония, борови връхчета, орехови листа, спирея, росопас и смил – по 50 г от всяка. Две супени лъжици от тази смес се запарват с 500 г вряща вода; варят се 15 минути на тих огън и като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна с повече плодове и зеленчуци (вина­ги измити, защото се пръскат с отровни химикали), умерено солена и подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн – не (да не се пие и пуши в стаята на болното). Преди обяд и вечеря като аперитив да изяжда по 1 глава печен кромид лук без захар и без хляб или 1 чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук с листа от магданоз и настъргани моркови по равни части с малко чист маслинен зехтин и лимон или винен оцет по вкус. След ядене да изпива по 1-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с по 1 чаена лъжичка копривено и шипково брашно, малко чист пчелен мед и плодов сок или вода да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, при повишена температура болният да пие отварка от подбел (цялата билка с коре­на) – 3 супени лъжици се варят на тих огън 30 минути в 600 г вода; като изстине, се прецежда. Може да се поделали с мед.

При липса на температура болният да пие отварка от орехови че­рупки – 3 супени лъжици черупки се варят 30 минути в 1 л вода; като изстине, се прецежда. Може също да се подслажда с мед.

Два часа след ядене и при двата случая да изпива 1 чашка от 30-75 г (според възрастта на детето) отварка от исландски лишей 40 г, полски хвощ 50 г, бударица 75 г, обикновена коприва и пача трева -по 100 г. Две супени лъжици от тази смес се запарват с 500 г вряща вода; вари се 5 минути и като изстине, се прецежда.

Вечер преди лягане 2-3 вечери подред се прави топла клиз­ма:

а) при повишена температура с топла (3 5 °С) отварка от обикновена
тиква (3 супени лъжици настъргана тиква се варят 5 минути в 300 г
прясно мляко; кисне 5 минути и се прецежда), за юноши и възрастни
клизмите се правят с 600 г от същата отварка;

б) при липса на температура с топъл чай (37°С) от лайка (2 супе-
ни лъжици цвят от лайка се запарват с 500 г вряща вода; кисне 20
минути и се прецежда). След това винаги при запек се прави клизма
със същия чай. За юноши и възрастни клизмата е двойна – с 600 г от
същия чай. След клизмата се прави парна баня на главата с чай от орехови листа (на 1 л вода 7 листа) с продължителност около 5 ми­нути или парен компрес (на болното място) с торбичка, напълнена с търпимо гореща, попарена и изстискана лайка, с продължителност 5-10 минути. Следва меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 22°С за 30 секунди – 5 пъти).

Подутата жлеза се налага с едно от следните средства:

с памук, намокрен в смес от 300 г силна ракия и 20 г камфор напрах;

с топла лапа от сварен ориз (вари се като пилаф – на 1 чашка ориз 3 чашки вода), поръсен с камфор на прах на върха на ножа;

с торбичка, напълнена с топла лапа от ленено семе, сварено с малко мляко и поръсено с 1/2-1 чаена лъжичка пудра захар;

4) с топла лапа от гръцко сено (вари се както лененото семе);

с топъл пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), за­силен с 1-3 супени лъжици маслини, счукани на ситно с костилките и поръсени с камфор на прах на върха на ножа;

с топла лапа само от маслини, счукани с костилките, поръсени с камфор на прах на върха на ножа;

с топла лапа от житни трици, забъркани с малко червено вино на каша и оставени на огъня да направят 3 пъти „пуф“.

Едновременно се поставя и коремен компрес от 2-4 парчета, нато­пени в топла отварка от трина (2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и след това се варят още 5 минути; като изстине, се пре­цежда), а на тила торбичка, напълнена също с пресен селски хлебен квас. Държат се цяла нощ.

Важни добавки:

Ако възпалението е засегнало и подезичните и подчелюстните жлези, торбичката с лапата да покрива и тях.

При главоболие всяка вечер на главата да се слага цяла „шапка“, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 5-10 супени лъжи­ци диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с 5-10 супени лъжици пресни корени от полски бъзак, нарязани на ситно и счукани в дървен хаван на кашица), или с 3-6 супени лъжици суров настърган кромид лук, засилен е 1-2 супени лъжици готварска сол; държи се до сутринта или докато много досади на болното.

V. Сутрин. Околоушните жлези се налагат с торбичка, напълнена с топла лапа от прясно зеле, нарязано на ситно, с прибавка на 1 китка листа от магданоз, също нарязани на ситно, 1 чаена лъжичка ленено семе и 100 г прясно мляко – всичко се вари на тих огън, докато се сгъсти като лапа от ленено семе, преди поставянето й се поръсва с 1 чаена лъжичка пудра захар; или с топла лапа от житни трици, сва­рени с малко чисто натурално вино (може и шипково вино); или с топла лапа от сплита на чесън, накъсан на малки парченца и сварен с малко вода, изстискана и преди поставянето поръсена с 1 чаена лъжичка захар; или с топла лапа само от счукани сурови маслини. Едновременно се поставя коремен компрес, както е казано по-горе; лапите се държат 7-8 часа, а компресът 3-4 часа.

Важни добавки:

Добре е момчетата да са на легло и да не скачат.

Ако се възпалят и тестикулите им, да се лекуват така: през деня да се налагат с торбичка, напълнена с прясна топла извара, а през нощта с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, поръсен с 1/4 чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката).

На болното място не се слага лед.

При болки върху подутото място да се слагат торбички с прясна топла извара.

За избягване на усложнения добре е след оздравяването да се пази стаята поне още 7 дни.

Освен това, ако на момчетата са били засегнати яйцата, най-малко 1 месец след това да носят суспензор, за да ги предпазят от по-ната­тъшни усложнения.

Прикачвания: 7151361.jpg(7Kb)
 
Zdrave I Krasota » Test category » Bilki народна медицина » Заушка (свинка, епидемичен паротит)
Страница 1 от 11
Търси:

 

Copyright MyCorp © 2017
Сайтът е създаден в системата .