Лошо гърло (дифтерия) - Zdrave I Krasota
ГлавнаРегистрацияВход Elit5
Lovenet
Понеделник, 26.06.2017, 14:04
  Лошо гърло (дифтерия) - Zdrave I Krasota Добре дошли Гост | RSS

[ Ново съобщение · Членове · Правила на форума · Търси · RSS ]
Страница 1 от 11
Zdrave I Krasota » Test category » Bilki народна медицина » Лошо гърло (дифтерия)
Лошо гърло (дифтерия)
melisaДата: Събота, 23.04.2011, 18:48 | Съобщение # 1
Подполковник
Група: Администратори
Съобщения: 139
Награди: 0
Репутация: 0
Статус: Offline

Дифтерията е остра заразна болест главно у децата в предучи­лищна и училищна възраст (най-често до 10 години) и по-рядко при кърмачетата и възрастните. През последните години заболеваемостта от дифтерия у нас намаля много.

Причини. Заболяването се предизвиква от дифтерийните бакте­рии. За честотата на заболяването значение имат условията на живот – хранене, жилище и други.

Дифтерията се предава главно чрез пръски и замърсен прах, но може да се предаде и чрез предметите, с които са си служили болните от дифтерия. Предава се и чрез трети лица, които са били в контакт с болни.

Признаци. Заболяването протича различно в зависимост от фор­мата и мястото на дифтерийното огнище: гърлото, носа, гръкляна, трахеята, очите, кожата, половите органи и др.

В началото болното е общо неразположено, има главоболие и леки болки в гърлото, няма апетит. Температурата е леко повишена. Гърло­то със сливиците и мъжеца е зачервено, също и небцето и бързо (за 1-2 дни) се покриват с мръсни белезникави налепи, които са здраво прикрепени към подлежащата тъкан. Езикът е силно обложен, а под-челюстните жлези са подути.

При тежка форма общото състояние е силно засегнато, темпера­турата е много висока, болното повръща, отпаднало е, има болки в гърлото, в корема. Когато налепите се разпространят в глътката, тра­хеята и бронхите, дишането е затруднено, хъркащо. При дифтерия на носа от него изтича кръвениста, гнойна материя, носът е запушен, дишането е тежко, шумно. При засягане на очите те се зачервяват, подуват и от тях изтича секрет.

Усложнения. При тежка и разпространена дифтерия може да се стигне до задушаване и смърт. Освен това често се засяга сърцето, като се явява сърдечна слабост. При неправилно и закъсняло лечение може да настъпят и различни парализи – на очите, на небцето, на ръцете и краката и други.

Предпазване. Задължителна болнична изолация на болните, осо­бено на децата до 12 години. Добре е детето сутрин, обед и вечер да прави гаргара с лимонова вода или да смуче парченце лимон и да му се капват в носа по 2 капки лимон.

Предсказание. Сериозно. У възрастните болестта е по-тежка, отколкото у юношите, но не колкото у децата. При това дифтерия с умерена температура (37,7-38°Q) по-мъчно минава, отколкото съпро­водената с висока температура.

Лечение. Болното трябва незабавно да постъпи в болница, където се провежда специфично серумно лечение.

До идването на лекаря добре е да му се направи хладка клизма с чай от лайка, след което да се постави на легло. На корема се пос­тавя компрес, натопен в хладка (20°С) вода и оцет наполовина (ако има по-висока температура) или в хладка отварка от овесена слама и трина (ако температурата не е висока), и се обуват мокри чорапи, на­топени също във вода и оцет наполовина (при температура) или само във вода (при невисока температура). Цялата шия (не само гърлото отпред) се налага с торбичка, направена от тънък плат, напълнена с хладка прясна несолена извара или с лапа от бамя, сварена с мляко и захар, или пък с лапа от ленено семе (вж. том I); компресът и мокрите чорапи се държат два часа, а лапите се сменят всеки час.

При задушаване се правят компреси, натопени или в чист зехтин, наполовина размесен с терпентин (боли много, но също е ефикасно), или в топъл оцет, или пък много студени компреси (0-10°С), които се сменят всеки 5 минути. Това се прави с часове, докато е необходи­мо. Едновременно с тези компреси се правят и парни компреси на прасците, които се сменят всеки четвърт час.

Гаргара. По-големите деца трябва често (всеки час) да си мият устата и да правят гаргара с лимонова вода (по равни части лимонов сок и вода) или с хладък чай от джоджен. На деца, които не могат да правят гаргара, да се дава да смучат парченце лимон или гърлото им да се маже с лимонов сок.

Външно. Полезно е при малки деца, които мъчно дишат, за облек­чаване на положението носът им внимателно да се маже с памуче, навито на кибритена клечка и натопено в зехтин с 2-3 капки лимонов сок, а на по-големите деца да се капват по 2 капки лимонов сок в носа и помежду гаргарите да се маже гърлото с чист лимонов сок.

Вътрешно. Препоръчва се топъл чай и лимонов сок.

Прикачвания: 5507123.jpg(6Kb)
 
Zdrave I Krasota » Test category » Bilki народна медицина » Лошо гърло (дифтерия)
Страница 1 от 11
Търси:

 

Copyright MyCorp © 2017
Сайтът е създаден в системата .